Palvelut

Osteopatia

Osteopatia on alunperin Yhdysvalloissa kehitetty manuaalinen hoitomuoto. Osteopatia on lääketiedettä täydentävä hoitotieteen kuntoutuksen ja tutkimisen osaamisala. Suomessa osteopaatti on terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on rekisteröity JulkiTerhikki -tietokantaan.

Osteopaattisessa hoidossa käytetään kudoksiin kohdistuvia erilaisia mobilisointi ja manipulointi tekniikoita. Se perustuu kehon rakenteen (anatomia), toiminnan (fysiologia) ja sikiönkehityksen (embryologia), sekä muiden biolääketieteiden tietämykseen.

Osteopaattina olen kehon toiminnallisen anatomian ja kuntoutumisen ammattilainen. Ymmärrän kehon sisäisiä kolmiulotteisia yhteyksiä ja tiedän kehon paranemisprosessien fysiologisesta toiminnasta. Olen harjaantunut tuntemaan erilaisia kudoksia ja tunnistamaan sieltä toimintahäiriöitä. Ajattelen, että keho, mieli ja sielu on kokonaisuus ja hoidan asiakasta yksilöllisesti omana itsenään. Hoitoni perustuu asiakkaan haastatteluun, tutkimiseen ja palpaatioon.

Käytännössä osteopatian avulla autan ihmisiä kehon toimintojen arkipäiväisissä pulmissa. Hoidan esimerkiksi erilaisia kehon liikkeen rajoituksia, kipua tai päänsärkyä. Hoidon avulla voidaan lisätä nivelten liikkuvuutta, parantaa kehon nestekiertoa sekä tasapainottaa hermostoa.

Haluan auttaa asiakasta kuntoutumaan kivuttomammin ja tukea hänen elämänlaatuaan.

Tällä hetkellä hoidan kaiken ikäisiä asiakkaita vauvoista vanhuksiin.Klassinen hieronta

Klassinen hieronta on perinteistä suomalaista hierontaa, tuttua ja turvallista, tutkitusti hyviä tuloksia tuottavaa hoitoa.  Rentouttava, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vilkastuttava sekä mieltä hellivä hoito muodostuu sivelyistä, hankauksista, täristyksistä, ravistuksista, puserteluista ja taputuksista. Kun veri kiertää aivoihin niin "lanttu leikkaa" paremmin.

Hierontaa ennen tutkin potilaan tapaa käyttää kehoa, liikkuvuutta ja ryhtiä. Siten hieronta saadaan kohdistettua sinne mikä aiheuttaa oireet. Joskus ne lihakset, jotka ovat kipeät, eivät aiheuta kipua, vaan "uhrit huutavat ja syylliset ovat hiljaa".

Hoidossa voidaan käsitellä niska-hartiaseutua, yläkroppaa, alakroppaa tai koko vartaloa, Valitsemasi ajan pituus määrittelee mitä tehdään. Toisin sanoen pidempi aika tarkoittaa joko suurempaa käsiteltyä pinta-alaa tai useampaa hierontatekniikan soveltamista per lihas.


Urheiluhieronta

Urheiluhieronta on oikeastaan urheilijan hierontaa. Urheilijan hieronnan syventävissä opinnoissa opiskelin mm. valmennusoppia. Se on oppi treenien jaksotuksesta ja rytmityksestä sekä kokonaisrasittavuuden huomioimisesta.  Tämän lisäksi opinnot sisälsivät liikuntaravitsemusta eli ateriarytmitystä ja aterioiden sisällön rytmitystä harjoitteluun. Lisäksi perehdyin mm. verryttelyn kertaukseen, siihen miten keho ja mieli herätetään harjoitukseen sekä lajien riskianalysointiin eli siihen, mitkä vammat ovat minkäkin lajin ns. tyyppivammoja.

Urheiluhieronnan idea on ehkäistä rasitusvammoja. Silloin urheilija saa keskittyä rauhassa treenaamiseen, eikä kuntoutumiseen. Todennäköisin kohta harjoituskaudella vammautumiselle on silloin, kun siirrytään kaudesta toiseen eli peruskuntokausi vaihtuu kilpailuun valmistavaan kauteen tai kilpailuun valmistava kausi vaihtuu kilpailukauteen. Tai kun sisäkausi vaihtuu ulkokauteen ja alusta muuttuu. Urheilijan hieronta on parhaimmillaan yhteistyötä urheilijan, valmentajan ja koulutetun hierojan kanssa, siten se tukee parhaiten treeniohjelmaa ja urheilijan kehitystä. Yhteistyön alussa urheilijan kannattaa varata aika lihastasapainokartoitukseen, jossa katson ja testaan nivelten liikkuvuuden ja kehon puolierot. Testin tulosta verrataan urheilijan lajin vaatimuksiin ja lajianalyysiin sekä lajin vammariskeihin. Sen mukaan yhdessä suunnitellaan mitä lihaksia täytyy aktivoida ja mitä lihaksia venyttää ja hieroa, jotta suoritustekniikka saadaan mahdollisimman hyväksi lajia varten.

Tämän suunnitelmallisuuden lisäksi urheilijan hierontatapa vaihtelee sen mukaan, onko sen tarkoitus olla lihasjumeja aukaiseva, palauttava vai aktivoiva hieronta. Eli tehdäänkö hieronta peruskuntokaudella, onko joku yksi paikka ihan jumissa, vai oliko edellisenä päivänä turnaus tai onko ensi viikonloppuna kilpailut.

Jos rasitusvamma on jo kuitenkin tullut, niin osaan myös olla kuntoutuksessa apuna. Kuntoutuksessa olen todennut englantilaisen urheilulääkäri Malcolm Readin kuntoutusportaat päteväksi menetelmäksi. Siinä etenemisjärjestys on liikkuvuus, voima, kestävyys, taito, teho ja sitten maksimaalinen suoritus. Lajin vaatimiin harjoituksiin sitten yhdistetään asiaan kuuluvan tyyppinen hieronta, joka nopeuttaa palautumista.

Urheilijan hierontaan voi sisältyä myös aktivoivia harjoitteita hieronnan jälkeen (valmistavat urheilijaa seuraavaan suoritukseen), yksilöllistä venyttely-, verryttely- tai ravinto-ohjausta.

Lihastasapainokartoitus

Lihastasapainokartoituksessa tutkitaan liikeratoja, puolieroja (oikea/vasen, etu/taka, ylä/ala) voimantuotossa ja liikkeessä. Tämä kartoitus on perusteellisempi kuin hieronnan alussa tehtävä tutkiminen. Monesti löytyy puolieroja, jotka ovat niin sanottuja juurisyitä erilaisiin kiputiloihin tai liikkeen epätasapainoon. Juurisyitä hoitamalla ja treenaamalla saadaan kivuttomampia kilometrejä.Akupunktio

Akupunktiossa neulotetaan eli pistetään ohuilla steriileillä kertakäyttöneuloilla kehon tiettyihin pisteisiin, akupunktiopisteisiin. Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto, joka on oikein hyvä kipujen ja särkyjen lievittämiseen ja rentouttamiseen.

Nivelrikkoa, lihas-, tuki- ja liikuntaelimistön kipuja sekä migreeniä voidaan hoitaa akupunktiolla. Myös silloin kun kroonisia kipuja ei voi hoitaa kipulääkkeillä tai kipulääkkeiden määrää ei voi enää nostaa, kannattaa niiden rinnalla kokeilla akupunktiota.

Intialainen päähieronta

Tämä hoito tehdään vaatteet päällä joko selällään maaten tai istuen. Otteina ovat esimerkiksi "tuulilasin pyyhkijät", "pianon pimputus", sivelyt, "pipo löysälle" ja "murotaikina". Hoidon aikana käsitellään lavat, hartiat, olkavarret, rintarangan alue, niska, päänahka sekä kasvot ja korvat. Hoito on rauhoittava ja rentouttava - oikeaa hemmottelua. Otteet ovat lempeitä ja kevyitä. Sopii oikein hyvin kaikenikäisille: rauhoittaa leikki-ikäistä, helpottaa tentteihin lukua opiskelijoilla ja antaa työikäisille energiaa. Rento ja rauhallinen mieli on luovuuden edellytys - tästä hoidosta voi löytyä apu.


Raskausajan hieronta eli raskaushieronta

Raskaushieronta rentouttaa, lievittää sekä henkisiä että fyysisiä jännityksiä ja auttaa sopeutumaan raskauden fysiologisiin muutoksiin. Mitä paremmin odottava äiti voi, sen paremmin myös lapsi voi.

Raskaushieronnassa imunestekierto vilkastuu, joten turvotus helpottuu. Yleisimpiä raskausajan ongelma-alueita ovat alaselkä, pakarat ja lantion alue. Näiden alueiden hieronta helpottaa liikkumista ja lepäämistä. Raskaushieronta auttaa myös lihaskramppeihin ja liitoskipuihin..

Raskausajan hieronnassa odottava äiti tuetaan kylkimakuuasentoon ja puoli-istuvaan asentoon erikoistyynyillä.

Purentalihasten käsittely

Purentalihasten kireys voi aiheuttaa muun muassa korvan ja ohimon alueen kipua, tinnitusta, huimausta, päänsärkyä, silmäkipua, niska-hartiaseudun kiputiloja, kipua leukanivelessä, äänen käheytymistä, kurkkukipua ja nielun oireita tai sitä, ettei suu aukea kunnolla. Myös bruksismi eli hampaiden narskuttelu rasittaa purentalihaksia. Purentalihaksia voi jännittää vaikkei narskuttelisikaan.

Purentalihasten hoito on enemmän kuin vain poskien hierontaa. Ihminen otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon, koska stressi ja tavat liikkua ja levätä vaikuttavat näihin kipuihin monella tapaa. Ennen hoitoa arviodaan ryhtiä ja purentaan osallistuvien lihasten tasapainoa sekä tapaasi käyttää purentalihaksia. Purentalihasten käsittelyn yhteydessä lievitetään lihaskireyksiä ja palautetaan normaalia nivelten liikkuvuutta. Hoidon lisäksi, opetan tekemään kotona kielen ja leuan rentoutusharjoituksia. Erilaisilla osteopaattisilla tekniikoilla hoidetaan purentalihasten lisäksi myös pään aluetta, niskaa, hartioita, dekoltee-aluetta, rintakehää ja palleaa, koska nämä kaikki vaikuttavat purentalihaksiin ja toisin päin.


Syöpäpotilaan hieronta

Syöpäpotilaan hieronnassa kiinnitetään huomiota hieronnan voimankäyttöön ja paineeseen, otteiden suuntaan, hieronta-asentoon sekä tiettyihin varotoimiin. Hieronnalla ei paranneta syöpää vaan autetaan potilasta rentoutumaan ja lievitetään sairauteen ja sen hoitoihin liittyviä sivuvaikutuksia. Syöpäpotilaan hieronta tehdään hoitavan lääkärin luvalla. Lupa kannattaa pyytää jo ennen hieronta-ajan varausta.

Syöpäpotilaan hieronta auttaa potilasta rentoutumaan ja lievittää kipuja. Tämä helpottaa paranemisprosessia.

Kivun lievitys hieronnan menetelmin

Kivun lievityksessä erilaiset faskiakäsittelyt ovat hyviä. Faskia on ihon ja lihaksen välillä oleva kalvo, joka normaalisti liikkuu suhteellisen vapaasti suhteessa ihoon ja lihakseen. Jos faskiat ovat jumissa, ne ovat osaltaan aiheuttamassa ns. trigger -pisteitä. Nämä arat pisteet voivat heijastaa kipua ja tuntemuksia toisaalle kehossa. Käsittelen faskioita ja triggerpisteitä viikottain. Pääsääntöisesti hieronnan tulee olla kivutonta, mutta triggerpistekäsittely ja faskiakäsittely voivat sattua. Kipu kuitenkin lievittyy jo hoidon aikana, jos kivun aiheuttajana on triggerpiste tai kireä faskia.

Hieronnat osa-alueittain eriteltynä


Selkähieronta

Tässä hieronnassa käsitellään pakaroiden yläosa, selkä, niska, hartiat ja rintalihakset.

Yläpuolihieronta

Hoidon aikana käsitellään selkää, niskaa, hartioita, käsiä ja rintalihaksia. 

Alaraajahieronta

Hoidon aikana käsitellään varpaat, jalkapohjat, sääret, reidet ja pakarat. Juoksijoille, ratsastajille ja seisomatyötä tekeville oikein hyvin soveltuva hoito. Monella vanhuksella askel on pidentynyt, kun lihaskireydet ovat vähentyneet tällä hieronnalla. Myös nivelrikko-oireet saattavat helpottua tällä hieronnalla.

Kokovartalohieronta

Kokovartalohieronta on rentouttava hieronta, jonka aikana käsitellään melkein koko keho, varpaista sormiin ja päänahkaan asti. Tämä hoito soveltuu hyvin oman toimintakyvyn ylläpitoon vaikka kerran kuussa. Mitään varsinaisia vaivoja ei tarvitse olla, vaan tarkoituksena on ylläpitää nykyinen tilanne ja saada rentoutta ja hyvää mieltä.

Vatsahieronta

Vatsan hieronnassa hierotaan vatsalihaksia ja lonkankoukistajalihaksia vatsan läpi. Joskus vannemainen selkäkipu noin rintaliivien korkeudella johtuu ylävatsalihasten aktiivisista trigger -pisteistä. 

Eri hoitoja voi yhdistellä mielesi mukaan.