Keinutuoli palautumisen tukena

17.06.2024
Valkoinen keinutuoli
Valkoinen keinutuoli

Keinutuoli on oiva huonekalu auttamaan ihmistä palautumaan. Monesti lepopäivänä tai työpäivän jälkeen pieni aktiivisuus on parempi palautumisen kannalta kuin pelkkä makoilu.

Keinutuolissa kannattaa tehdä näin:

Kun poljet nilkoilla vauhtia, saat pohjepumpun käyntiin ja laskimoveri suuntaa kohti sydäntä. Tämä poistaa päivän aikana mahdollisesti alaraajoihin tullutta turvotusta tai kovan treenin jälkeistä laktaattia (ennen sanottiin maitohappoja).

Jaloilla vauhdin polkeminen auttaa myös ylläpitämään nilkkanivelen liikelaajuutta. Varsinkin siinä vaiheessa elämää, kun askel on jo lyhentynyt ja kävely on töpöttelyä.

Kun pidät jalkapohjat jalaksilla ja yläkropan kiinni selkänojassa ja laitat keinutuolin liikkeelle vatsalihaksilla, saat lempeän vatsalihastreenin aikaan. Tämä keinuttelutapa tekee pienen pientä liikettä alaselkään, ja se monesti helpottaa alaselässä olevaa väsymystä, paineen tunnetta tai kipua.

Keinun liike ohjaa tekemään hengityksen samaan tahtiin, ja rauhallinen keinuminen johtaa rauhalliseen hengitystahtiin. 

Keinuminen rauhoittaa sekä kehoa että mieltä.

Huimaus- ja Meniéréliiton jäsenlehden kansikuva
Huimaus- ja Meniéréliiton jäsenlehden kansikuva

Tämä blogikirjoitus pääsi Huimaus- ja Meniéréliiton jäsenlehteen 1/2024 osaksi Jenni Ruotsalon kirjoittamaa Keinutuoli auttaa liikkumaan ja palautumaan.

Artikkelissa kerrotaan Kristiina Niemelän väitöskirjasta, jossa on tutkittu keinutuolijumpan vaikutusta toimintakykyyn. Tutkimuksessa selvisi, että keinutuolijumppa tukee tasapainon hallintaa, parantaa polvenojennusvoimaa ja kävelynopeutta. Tämän lisäksi Marja Weckstöm kertoo, että "keinuttelu helpottaa ja ehkäisee kohtauksia. Säännöllinen kiikkuminen keinussani ja reippaat kävelylenkit pitävät huimauskohtaukset poissa. Kohtauksen ollessa meneillään kiikumisella on helpottava vaikutus."

Huimauksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Vertaistukea ja tietoa löytyy Huimaus- ja Meniere-liiton kotisivuilta www.huimausjameniereliitto.fi

Heillä on omat tukiryhmät seuraaviin sisäkorvaperäisiin huimauksiin, Menieren tauti, tasapainohermon tulehdus, tasapaino- ja liikehäiriö, asentohuimaus ja migreenihuimaus.

Osteopaatin vastaanotolla tyypillisimmin huimaus johtuu jumissa olevasta yläniskasta. Sisäkorvaperäistä huimausta en osaa korjata, mutta yleensä asiakkaat raportoivat, että hoidon aikana ja sen jälkeen jonkin aikaa elämä huimauksen kanssa on siedettävämpää ja yleensä ihmisellä on myös jotain muuta meneillään kehossa, jonka kanssa osaan auttaa.

Osteopatiassa on kuitenkin tarkoitus hoitaa koko ihmistä kokonaisuutena.