Onnea on tyhjä suoli - kaksi vinkkiä ulostamisen tueksi

20.03.2024
Onnea on tyhjä suoli -kirjontatyö
Onnea on tyhjä suoli -kirjontatyö

Tiesitkö, että vasemmanpuoleisen alaselkäkivun takana on 60 %:lla ihmisistä kakka? Näin kertoi lääketieteellisten aineiden lääkäriopettajamme osteopatian opinnoissa.

Ummetus voi olla merkki vakavasta patologiasta, ja siten lääkärillä käynti voi olla tarpeen, jollei suoraan itse tiedä, että ruokavalio, lääkitys, elämäntilanne tai elämäntavat ovat ummetuksen takana. Kun hoidan ihmisiä, joilla on ummetusta, käyn heidän kanssaan läpi ruokavaliota, elämäntapoja ja esimerkiksi sitä, että jotkin lääkkeet, kuten opioidikipulääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. Harvoille tulee mieleen, että ummetukselle altistaa myös aiempi umpilisäkkeen tulehdus tai kohdunpoisto.

Annan nyt kaksi konkreettista vinkkiä ulostamisen avuksi.

Paksusuolen loppuosa, jota kutsutaan sigmasuoleksi, vaihtuu peräsuoleksi niin, että sigmasuoli nousee ensin ylöspäin ja kääntyy sitten tiukasti alas. Tätä mutkakohdan rakennetta tukee sfinkteri, joka vetää sigmasuolta ylöspäin ja siten estää ulosteen siirtymistä peräsuoleen. Rakenne on siitä kätevä, ettei ulostetta valahda kävellessä pöksyihin. Luonnollisessa ulostusasennossa eli syväkyykyssä tämä rakenne vapauttaa sigmasuolen sisällön pääsemään peräsuoleen kaikista tehokkaimmin.

Meillä täällä Suomessa nyt sattuu olemaan vessanpöntöt, eikä reikiä lattiassa, joten harvempi meistä ulostaa syväkyykyssä. Vessanpöntön korkeudella on merkitystä siihen, miten sigmasuolen sfinkteri pääsee vapautumaan. Jos pönttö on käyttäjälleen korkea, anatominen rakenne voi olla ulostamisen esteenä.

Iän myötä ongelmia tulee sitten kun lonkkanivelkipujen tai reisilihasten heikkouden takia ei haluta/voida mennä syväkyykkyyn tai edes vessanpöntölle. Tällöin vessanpöntön päälle laitetaan koroke tai hankitaan korkeampi vessanpönttö, ettei tarvitse mennä niin alas. Tämä on tarpeen, jotta vanhus pääsee itsenäisesti toimittamaan asiansa vessassa. Asento kuitenkin hankaloittaa ulosteen liikettä suolesta pois.

Asiaa voi auttaa käyttämällä kakkapallia, jolloin vessanpöntöllä istuja nostaa jalkansa pallille ja tämä asento simuloi syväkyykkyä. Tämä ei ole niin hyvä asento kuin syväkyykky, mutta paremman puutteessa ajaa asiansa.

Vatsalihasten hyvä kunto auttaa nostamaan vatsaontelon sisäistä painetta, tämä on tarpeen ulostaessa. Syväkyykyssä vatsa saa tukea reisistä, joita vasten voi ponnistaa. Jos vessanpöntöllä tuntuu siltä, ettei vatsalihasten voima riitä, voit laittaa nyrkit vasemmalle alavatsalle ja taivuttaa ylävartaloa reisiä vasten, siten saat luotua ulkoista mekaanista painetta ulostamisen avuksi.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua.

Vessanpöntön edessä kakkapallin virkaa toimittaa vanha lypsyjakkara
Vessanpöntön edessä kakkapallin virkaa toimittaa vanha lypsyjakkara