Purentaelimistön rentouttamiseen vinkkejä

25.04.2024
Hymyilevä suu. Lähde: Pixabay
Hymyilevä suu. Lähde: Pixabay

Vinkkejä purentaelimistön rentouttamiseksi - vinkit voivat parantaa samalla myös ruoansulatusta.

Purentaelimistön kiputilat ovat monitekijäisiä ja yleisiä. Lihaksia voi jännittää huomaamattaan pitkin päivää (valvebruksismi) tai yöllä. Jos puret hampaita yhteen yöllä, uniapnean mahdollisuus tulisi poissulkea. Normaalisti hampaat koskettavat toisiaan vain pureskellessa ruokaa tai nielaistaessa. Ja hampaat ovat eri asia kuin huulet. Huulten taas tulisi olla kiinni toisissaan lepoasennossa ja pureskellessa. Suuta ympäröivien lihaksien tulisi olla riittävän vahvat tähän tehtävään.

Lihaksia, jotka ovat vähän jännittyneinä koko ajan, on välillä vaikeaa saada rennoiksi tai pysymään rentoina vain päättämällä rentouttaa lihakset. Siksi joskus kannattaa jännittää lihaksia lisää ja sitten päästää ne rennoiksi. Purentalihasten kanssa tämä tulee hoidettua luonnollisella tavalla silloin, kun pureskelet ruokaa. Silloin ruoassa tulee olla purutuntumaa. Hyviä ruokia tähän on esimerkiksi porkkana, omena tai näkkileipä. Kovan ja napakan ruoan pureskeleminen parantaa ikenien verenkiertoa ja tekee siten hyvää myös hampaille.

Ruoansulatus alkaa suuontelosta, jos sille antaa mahdollisuuden. Hampaiden tehtävänä on pilkkoa ruoka mekaanisesti, kielen tehtävänä on liikuttaa ruokamassaa puolelta toiselle suussa ja lopuksi hoitaa nielaisusta oma osuutensa. Nielun lihakset jatkavat siitä, mistä kieli aloittaa. Jotta nielun lihakset voisivat tehdä työnsä, päätä ei tule heittää taaksepäin nielaistaessa. Tarkoitan pään pientä nykäystä ylöspäin, eli ruokaa ei tule "heittää kitusiin".

Näkkileipiä, joiden päällä ituja. Lähde: Pixabay
Näkkileipiä, joiden päällä ituja. Lähde: Pixabay
Tässäpä näitä vinkkejä:


Kun syöt

  • laita suuhun pieniä annoksia kerrallaan
  • pureskele annosta muutama kerta (3-6 puraisua) yhdellä puolella poskihampaita. Tämän jälkeen siirrä ruokamassa kielellä toiselle puolelle. Toista tätä useita kertoja. Eli kun vasenpuoli tekee töitä, oikea lepää ja toisin päin.
  • kielen aktiivinen käyttö rentouttaa purentalihaksia.
  • Olet varmaan kuullut sanonnan, että ruokaa tulee pureskella 30 kertaa ennen nielaisua. Ruokaa tulee kuitenkin pureskella niin kauan, että saat ruokamassan tasaiseksi ja saat sekoitettua siihen sylkeä.
  • Sylki aloittaa ruoan kemiallisen pilkkomisen jo suuontelossa. Siksi on tärkeää sekoittaa ruokamassaan sylkeä. Syljen eritystä lisää kielen aktiivinen käyttö ruokailun aikana.
  • Joskus ruokailija haluaa skipata pureskelun ja syljen sekoittamisen ruokamassaan ja ottaa huikan vettä huudellakseen ruoan mahalaukkuun. Syynä voi olla tapa hotkia, kiire, suun kuivuus, hammaskipu, hampaan/hampaiden puuttuminen tai kipu muualla purentaelimistön alueella. Tämä ei kuitenkaan kannata, sillä syljen tehtävänä on aloittaa ruoan kemiallinen pilkkominen amylaasi-entsyymin avulla. Syljessä on myös aineita, joiden tehtävänä on rikkoa bakteerien solukalvoja, siis tappaa bakteereja. Ja kasvutekijää, joka signaloi ruoansulatuskanavan pintasolukolle, että täytyy uusiutua.
  • Mahalaukussa ei ole kalorilaskuria, mutta pureskelusta menee tieto aivojen kylläisyyskeskukseen.
  • Tällainen syöminen vie enemmän aikaa kuin ruoan hotkiminen tai sitten samassa ajassa ei ehdi syödä niin paljon.

Nämä ohjeet riittävät osalle ihmisistä saamaan purentaelimistön riittävän rennoiksi. Jos näin ei kuitenkaan käy, osteopatiassa on monia keinoja hoitaa purentaelimistön vaivoja ja löytyy myös lisää itsehoitovinkkejä.

Porkkananippu. Lähde: Pixabay
Porkkananippu. Lähde: Pixabay

Suurimmat purentalihakset ovat ohimoilla, joten hoito voi sisältää kallon alueen käsittelyä, poskien käsittelyä tai suunsisäisiä tekniikoita, esimerkiksi hampaita tai suun sisäisiä arpia voidaan hoitaa. Osteopatiassa ihmistä pyritään hoitamaan kokonaisuutena, joten hoitoon voi sisältyä myös rintakehän, vatsanalueen, lantion tai/ja jalkojen ja käsien hoitoa. 

Purentaelimistön jännitykset voivat olla seuraus hengityksen epäoptimaalisesta toiminnasta tai liikerajoituksesta jossain muualla kehossa. Syy voi olla aika kaukana muualla kehossa - kerran yhden asiakkaan vasemman leukanivelen alue rentoutui, kun hänen oikea nilkkansa manipuloitiin. Siksi ei tule tuijottaa vain suun aluetta purentaelimistön vaivoissa tai niiden hoidossa.

Jos sinusta tuntuu siltä, että osteopatiasta voisi olla hyötyä sinulle, varaa aika itsellesi.

https://www.vello.fi/elinaairaksinen

Linkki avautuu uuteen ikkunaan.

#osteopatia #osteopaatti #purentaelimistö #tmj #leukanivel #syöminen #ruoansulatus #kipu

Punaisia ja keltaisia omenoita kevättalvio-kukan vieressä. Lähde: Pixabay
Punaisia ja keltaisia omenoita kevättalvio-kukan vieressä. Lähde: Pixabay