Somaattinen tinnitus -mitä se on?

06.01.2025

Tinnitus

Yleensä tinnitus eli korvien soiminen on hyvänlaatuista. Se tarkoittaa, ettei siihen liity lääketieteen kannalta mitään pahanlaatuista, kuten kasvainta tai sairautta. Asiakkaan on syytä käydä lääkärin tutkimuksissa, jos tinnitus kehittyy nopeasti ja siihen liittyy muita oireita, kuten huimausta, nopeaa kuulon huononemista, kovaa kipua, tai se vaihtelee sydämen sykkeen tahdissa. Koska myös jotkin systeemiset sairaudet voivat aiheuttaa molemminpuolista tinnitusta, on tärkeää käydä ensin lääkärin luona ja osteopaattisen hoidon on tarkoitus täydentää lääketieteellistä hoitoa.

Tinnituksen aiheuttama ääni voi olla soivaa, vinkuvaa, sihisevää, surisevaa tai humisevaa. Melkein jokainen suomalainen on joskus kokenut lyhytaikaista tinnitusta, ja yleensä se ei ole häiritsevää.

N. 10 %:lla suomalaisista tinnitus on jatkuvaa ja häiritsevää, jolloin se häiritsee elämänlaatua ja altistaa nukahtamisvaikeuksille, ärtyneisyydelle, keskittymisvaikeuksille, masennukselle ja stressille. Stressi pahentaa tinnitusta entisestään. Myös alkoholi, tupakointi, väsymys, korvakäytävän tukkeutuminen sekä henkinen ja ruumiillinen rasitus voivat pahentaa jo olemassa olevaa tinnitusta.

Tulehduskipulääkkeistä asperiini voi aiheuttaa tinnitusta.(1) Lääkityksestä johtuva tinnitus on molemminpuolista ja annosriippuvaista ja yleensä tinnitus poistuu, kun lääkkeen vaikutus lakkaa.

Somaattinen tinnitus

Somaattisen tinnituksen aiheuttaja on tuki- ja liikuntaelinperäistä, eli taustalla ei ole äkillistä kovaa melualtistusta. Leukanivelen toimintahäiriöiden yhteydessä ilmenee myös korvaoireista, joista yleisin on tinnitus.

Somaattiselle tinnitukselle tyypillistä on, että tinnitus pahenee tai ilmaantuu samaan aikaan, kun kaularangan liikerajoitus tai niska-hartia-seudun/purentaelimistön lihasjännitys tai kipu lisääntyy.(2)

Osteopaatilla on monia keinoja helpottaa kaularangan liikerajoituksia tai niska-hartiaseudun lihasjännitystä.

Manuaalinen käsittely palauttaa alueen normaalia toimintaa ja siten helpottaa myös somaattista tinnitusta. Näitä voi olla esimerkiksi nivelten mobilisaatio, manipulaatio, pehmytkudoskäsittelyt, kuten faskioiden vapautustekniikat, triggerpisteiden käsittelyt, syvien pehmytkudosten käsittely, lihasenergiatekniikat, nivelten traktio, sekä ryhdin ohjaus ja lihasten voimaharjoittelun ohjaaminen.(3)

Somaattiseen tinnitukseen olen perehtynyt sen verran, että olin tekemässä siitä opinnäytetyötä osteopaattisesta näkökulmasta kollegoideni Sirpa Korpelan ja Johanna Perkiön kanssa.(4) Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö vastaa vaativuudeltaan yliopiston kanditaatintyötä eli se on harjoitus, jolla tutustutaan tiedemaailmaan. Tuossa opparissa on kuitenkin pähkinänkuoressa suomen kielellä tietoa somaattisesta tinnituksesta, joten jos asia kiinnostaa, kyllä se kannattaa lukea.

Nielun ja kielen lihaksien heikkous voi aiheuttaa tinnitusta


Somaattinen tinnitus voi johtua myös nielun ja kielen lihasten heikkoudesta. Silloin kielellä voi olla alhainen lepoasento eli se makaa suun pohjalla. Kielen lepoasennon tulisi olla kevyesti vasten suulakea, suun tulisi olla kiinni ja hengityksen kulkea nenän kautta. Kielen lepoasentoa ja nenähengitystä pystytään kuntouttamaan.(5)

Kielen lepoasennon ja nenähengityksen kuntoutus ovat hengityksen kuntoutuksen osa-alueita, joihin olen perehtynyt australialaisen osteopaatin Rosalba Courtneyn vuoden mittaisessa kansainvälisessä terveydenhoitoalan ammattilaisille suunnatussa Integrative Breathing Therapy Pactitioner -koulutuksessa.

Kliininen kokemukseni somaattisen tinnituksen hoitamisesta

Nyt kun kokemusta tinnituksen hoidosta osteopaattisesti on kertynyt jonkin verran, olen huomannut, että niitä, joilla on vain somaattista tinnitusta, pystyn auttamaan toisia paljon ja toisia jonkin verran. Elämä ei ole yksinkertaista ja joillain voi olla montaa eri tinnitustaajuutta samanaikaisesti ja niillä kaikilla voi olla eri syy. Yksi voi olla lihasperäistä, toinen melualtistuksen jälkeistä ja kolmas voi johtua lääkityksen sivuvaikutuksesta.

On tullut esiin myös tapauksia, jossa toispuoleinen kuulonalenema tekee sen, että kierretään päätä niin, että paremmin kuuleva korva on äänenlähdettä kohti. Silloin paremmin kuulevaan korvaan voi tulla somaattista tinnitusta kaularangan lihasten epäsymmetrisen jännityksen takia. Tähän auttaa kuulolaite kuulonalenema korvaan ja osteopaattinen käsittely jäykkiin niveliin ja jännittyneisiin sidekudos- ja lihasrakenteisiin, jotka yleensä ovat näissä tapauksissa hartioiden, kaulan ja kallonalueella.

Joskus onnistuneena hoitotuloksena voidaan pitää sitä, että tinnituksen voimakkuus on pienentynyt tai sen taajuus on siedettävämpi, vaikkei ääni olisikaan hiljentynyt kokonaan. Myös kohdatuksi tuleminen ja manuaalinen terapia voi vähentää ahdistusta ja stressiä, mitä tinnitus tuo mukanaan, jolloin elämä tinnituksen kanssa voi olla siedettävämpää ja on helpompi kiinnittää huomio muihin asioihin elämässä.

Kuva: Pixabay/geralt

Lähteet

1. Hoshino T, Tubuchi K, Hara A, 2010. Effects of NSAIDs on the Inner Ear: Possible Involvement in Cochlear Protection. Pharmaceuticals (Basel). 2010 Apr 27;3(5):1286–1295. doi: 10.3390/ph3051286

2. Michiels S, Cardon E, Gilles A, Goedhart H, Vesala M, Schlee W. Somatosensory Tinnitus Diagnosis: Diagnostic Value of Existing Criteria. Ear and Hearing 43(1):p 143-149, January/February 2022. | DOI: 10.1097/AUD.0000000000001105

3. Wadhwa S, Jain S, Patil N, et al. (July 26, 2024) Cervicogenic Somatic Tinnitus: A Narrative Review Exploring Non-otologic Causes. Cureus 16(7):e65476. DOI 10.7759/cureus.65476

4. Airaksinen E, Korpela S, Perkiö J. 2022. Tinnitus osteopaattisesta näkökulmasta. https://www.theseus.fi/handle/10024/794009

5.Integroiva hengitysterapia ohjaajakoulutusmateriaali

#osteopatia #tinnitus #somaattinentinnitus #manuaalinenterapia