Tieteelliset kokeet käyttivät perinteisesti vain uroshiiriä - tästä syystä se on ongelma naisten terveydelle
Naisten terveys on osteopaatille tärkeä asia. Osteopaattien peruskoulutuksessa meille opetettiin esimerkiksi naisten anatomiasta kohdun ligamentit eli sidekudosrakenteet, jotka kannattelevat kohtua vatsaontelossa, ja myös niiden manuaalista käsittelyä, jolla voidaan osaltaan helpottaa kuukautiskipuja. Kuitenkin niin, että koko ihmistä hoidetaan, ei vaan kohdun ligamentteja.
Naisten terveyteen liittyy läheisesti erilaiset lääkitykset. Suomensin aiheeseen liittyvän artikkelin, jonka nyt jaan teille. Tämän artikkelin on alun perin kirjoittanut farmakologian ryhmän johtaja, vanhempi lehtori ja farmakologian tohtori Sarah Bailey Bathin Yliopistosta ja se on julkaistu the Conversation Iso-Britannian nettilehdissä. Olen suomentanut tämän Sarah Baileyn luvalla ja Conversationin ohjeiden mukaan. Alkuperäinen teksti löytyy: https://theconversation.com/science-experiments-traditionally-only-used-male-mice-heres-why-thats-a-problem-for-womens-health-205963
Tieteelliset kokeet käyttivät perinteisesti vain uroshiiriä – tästä syystä se on ongelma naisten terveydelle
Jos olet koskaan ottanut lääkettä, olet hyötynyt eläintutkimuksesta. Mutta kymmenen vuotta sitten, jos katsoit tieteellistä raporttia, jossa käytettiin hiiriä tai rottia, siinä oli todennäköisesti käytetty vain uroseläimiä.
Tämä tarkoittaa, että edelleen, jos olet nainen ja lääkettä on kehitetty ja testattu vain uroksilla, emme tiedä, miten kyseinen lääke vaikuttaa sinuun.
Tutkijat olettivat pitkään, että naaraat reagoisivat samalla tavalla kuin urokset lääketutkimuksissa. Mutta nykyään tilanne on muuttumassa. Yhä useammissa tutkimuksissa käytetään sekä naaras- että uroseläimiä – ja uusien tutkimusten myötä on tullut esiin tärkeitä sukupuolten välisiä eroja.
Esimerkiksi kasvava määrä todisteita eläintutkimuksista korostaa monimutkaisia sukupuolten välisiä eroja jyrsijöiden aivoissa, jotka liittyvät niiden kokoon, muotoon ja siihen, miten hermosolut yhdistyvät toisiinsa.
Ei ole yllättävää, että tutkimukset osoittavat yhä enenevässä määrin sukupuolten välisiä eroja myös ihmisten terveyskysymyksissä. Esimerkiksi naisilla diagnosoidaan kaksi kertaa todennäköisemmin masennus verrattuna miehiin, ja sukupuolten väliset erot ovat selkeitä myös ihmisten reaktioissa masennuslääkkeisiin. Naisilla on voimakkaampi vaste selektiivisiin serotoniinin takaisinoton estäjiin (SSRI-lääkkeisiin), kun taas miehillä on parempi vaste trisyklisiin masennuslääkkeisiin.
Älä koskaan oleta
Naisten sulkeminen pois tutkimuksista niin pitkään on aiheuttanut huolestuttavia seurauksia naisten terveydelle. Yksi esimerkki on haitalliset lääkevaikutukset – lääkkeiden ei-toivotut seuraukset, kuten pahoinvointi, päänsärky, kohtaukset tai sydänongelmat.
Naisilla on tyypillisesti kaksinkertainen riski haitallisiin lääkevaikutuksiin (vaikka miehillä on lisääntynyt riski joissakin sivuvaikutuksissa). Yksi syy tähän on se, että naiset ovat keskimäärin pienempiä kuin miehet, mutta monien lääkkeiden suositeltu annos perustuu miehiin.
Esimerkiksi naisilla, jotka käyttävät beetasalpaajia sydämen ongelmien hoitoon, on korkeampi lääkkeen pitoisuus veressään. Tämä johtuu siitä, että sama lääkeannos pienemmässä verimäärässä johtaa korkeampaan pitoisuuteen. Naisten aineenvaihdunta käsittelee eli metaboloi monia lääkkeitä eri tavalla kuin miesten, johtuen sukupuolihormonien tasosta ja entsyymitoiminnasta.
Miksi naaraat suljettiin pois?
Tieteessä pyritään minimoimaan muuttujia mahdollisimman paljon, jotta voidaan olla varmemmalla pohjalla siitä, että eläimen tai ihmisen muutokset johtuvat kokeellisista toimenpiteistä.
Naaraat suljettiin suurelta osin sekä eläinkokeista että ihmisten kliinisistä tutkimuksista johtuen kuukautiskierrosta. Vaihtelevat hormonitasot tekevät datan tulkinnasta vaikeampaa, tuloksista epävakaampia ja tutkimuksesta kalliimpaa. Vaikka uroksilla on samat sukupuolihormonit, naaraiden hormonitasot vaihtelevat. Tämä voi vaikuttaa aivojen toimintaan, käyttäytymiseen ja myös naaraan reaktioon lääkkeisiin.
Kuitenkin jyrsijöiden estrogeenisykli on paljon lyhyempi kuin naisilla, vain neljä tai viisi päivää pitkä – ja viime vuosikymmenen tutkimukset ovat osoittaneet, että naarasrottien käyttäytyminen ei ole sen vuoksi muutu sen enempää kuin urostenkaan.
Yksi syy siihen, miksi kliiniset ihmiskokeet olivat mieskeskeisiä, johtui myös siitä, että synnytysikäiset naiset saattavat olla raskaana eivätkä vielä tiedä siitä. Tämä ajatuskulku juontaa osittain juurensa talidomidi-tragediaan. Talidomidi kehitettiin 1950-luvulla rauhoittavaksi lääkkeeksi ja siitä tuli suosittu hoito aamupahoinvointiin – mutta lääkettä ei ollut testattu raskaana olevilla eläimillä tai ihmisillä.
Lääkärit pian huomasivat, että talidomidi liittyi kehityshäiriöihin niillä lapsilla, jotka syntyivät äideille, jotka käyttivät lääkettä. Mutta oli liian myöhäistä niille arviolta 10 000 lapselle maailmanlaajuisesti, jotka syntyivät alikehittynein jaloin ja käsivarsin sekä muiden synnynnäisten epämuodostumien kanssa.
Ovatko asiat parantumassa?
Tutkimuskenttä, joka tutkii lääkkeiden ja kuukautiskierron vuorovaikutusta, muutoksia raskauden aikana ja hormonaalista ehkäisyä, on kasvava. Esimerkiksi jotkut epilepsialääkkeet voivat heikentää hormonaalisen ehkäisyn tehokkuutta, kun taas hormonaalinen ehkäisy voi heikentää joidenkin epilepsialääkkeiden kohtausten hallintaa. Mutta monet vuodet, joina naaraat suljettiin tutkimuksista pois, tarkoittavat sitä, että meillä on edelleen paljon asioita, joita emme tiedä.
Yhdysvalloissa naisten mukaan ottaminen kliinisiin tutkimuksiin tuli lakisääteiseksi vasta 1990-luvulla. Noin 30 vuotta myöhemmin tutkimukset osoittavat, että noin puolet National Institute of Health (NIH), Yhdysvaltain lääketieteellisen tutkimuslaitoksen, rahoittamista kliinisten tutkimuksien osallistujista ovat nyt naisia.
Nämä käytännöt kehittyvät myös integroimaan sekä biologisen sukupuolen (geneettisesti määritelty) että sukupuolen (henkilön itseidentiteetti) kliinisen tutkimuksen suunnitteluun, analyysiin ja raportointiin. Monet tieteelliset julkaisut ovat myös liittymässä mukaan vaatimukseen julkaista vain tutkimuksia, joissa on otettu huomioon sukupuoli suunnittelussa, analyysissä ja raportoinnissa.
Samaan aikaan naarashiirien tulo osaksi tutkimusprosessia on kestänyt erittäin kauan. Vuonna 2014 National Institute of Health (NIH), yksi maailman suurimmista lääketutkimuksen rahoittajista, ilmoitti, että kaikkien apurahahakemusten tuli sisältää tasapuolisesti sekä urosten että naaraiden soluja ja eläimiä. Tätä samaa politiikkaa ovat sittemmin omaksuneet muut suuret tutkimusrahoittajat muissakin maissa, kuten Kanadan Terveyden tutkimusinstituutit ja Euroopan komissio.
Muutos vie aikaa. Aikataulut vaihtelevat dramaattisesti, mutta uuden lääkkeen kehittäminen kestää usein 10-15 vuotta. Sitten seuraa kliiniset kokeet, jotka voivat kestää pitkään riippuen osallistujien rekrytoinnin vaikeudesta.
Siirrymme kohti yksilöllistä lääketiedettä, jossa lääkkeitä voidaan määrätä yksilöllisen diagnoosin perusteella ja kohdennettuja interventioita perustuen siihen, miten yksittäisen potilaan genomit (DNA-ohjeiden joukko) vaikuttavat hoitovasteeseen. Mutta naiset jäävät paitsi monista hyödyistä, ellei meillä ole täyttä ymmärrystä siitä, miten heille määrätty lääke vaikuttaa.
#masennuslääkkeet #kuukautiskierto #hiiri #naistenterveys #eläinkokeet #naistenterveydelläonväliä
Kuvalähde pixabay/jarmoluk