Väsymys, ärtymys, saamattomuus, puuttuuko motivaatio - laiskuutta vai raudanpuutetta? 2/2
Blogikirjoitus raudanpuutteesta 2/2
Suoritin yhden osteopatian opiskelujen kliinisen harjoittelun jaksoista Foibos-klinikalla Helsingissä. Se on LT, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen yksityisklinikka. Hänellä on yli 30 vuoden kliininen kokemus raudanpuutteen hoidosta. Pääsin seuraamaan hänen työskentelyään ja hän opetti minulle muun muassa, miten raudanpuutetta tutkitaan ja hoidetaan. Sain häneltä perustiedot raudanpuutteesta.
Mistä tiedät, oletko raudanpuutteinen?
Voit epäillä raudanpuutetta, jos sinulla on yksi tai useampia raudanpuutteelle altistavia tekijöitä ja olet oireinen. Sitten tulee tutkia ja diagnosoida raudanpuutoksen syy(t) ja suunnitella hoito. Tutkimiseen kuuluu tiettyjen verikokeiden ottaminen. Diagnoosien tekemisen on Suomessa sovittu olevan lääkärien työtä.
Liina Sievers kirjoittaa Raudanpuute vaikuttaa seksuaaliseen haluun artikkelissaan: "Viitearvotaulukot ja ihmisten kokemat oireet eivät usein kulje käsi kädessä, mikä tekee raudanpuutteen hoidosta tälle hetkellä haasteellista." (2) Verikokeiden tulosten ja oireiden perusteella tehdään kliinistä päättelyä, josta voidaan päätyä raudanpuutteen mahdollisuuteen.
Mitä verikokeen tulee sisältää?
Verikokeen, jossa mitataan ferritiiniarvot, transferriinisaturaatio, perusverenkuva ja herkkä CRP ja trombosyytit eli PVK+T, CRP, Ferrit, Trfesat, saadaan arvioitua raudanpuute (1).
Ferritiini (Ferrit) on paras rautavarastojen mittari, kun raudanpuutteen raja-arvo on 30 mikrogrammaa/litrassa. Tulehduksen aikana mitattu arvo ei anna oikeaa tulosta, vaan suositellaan odottamaan 2 viikkoa infektiosta (1). Tulehdustiloissa ferritiinipitoisuus nousee, ja silloin ferritiiniarvo ei paljasta taustalla mahdollisesti olevaa varastoraudan puutetta (3).
Transferriinisaturaatio (Trfesat) kuvaa käytettävissä olevaa rautaa ja se laskee tulehduksen yhteydessä ja raudanpuutteessa. (1)
Perusverenkuvassa mitattava hemoglogiini (B-Hb) ei ole herkkä rautamittari, se ei välttämättä laske vaikeassakaan raudanpuutteessa (1).
Myös punasolujen tilavuuden (MCV) pieneneminen ja punasolujen keskimääräisen hemoglobiinimäärän (MCH) lasku voivat kertoa raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiini on normaali. Trombosyyttien (B-Tromb) nousu voi viitata raudanpuutteeseen (1). Eli ei ole ihan yksinkertaista, muttei mahdotonkaan tehtävä vertailla näitä eri tuloksia keskenään ristiin.
Raudanpuutteen vaikeusasteet
Nämä tasot ovat potilaille, joilla ei ole kroonisia sairauksia, kuten munuaisten ja sydämen vajaatoimintaa, tulehduksellisia suolistosairauksia, reumaa, syöpää tai levottomia jalkoja.
Tästä vaikeusasteluokittelusta voi huomata, että raudanpuutetta voi olla ilman anemiaa. Hemoglobiinitaso voi olla normaali ja silti ihmisellä voi olla raudanpuutetta ja sen oireita, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään.
Raudanpuute, vaikeusaste 1: Hemoglobiini on normaali, ferritiini on matala (30 – 50 mikrogrammaa/litra) tai transferriinisaturaatio (Trfesat) normaali (>20 %). Potilaalla on raudanpuutoksen oireita.
Raudanpuute, vaikeusaste 2: Hemoglobiini on normaali, ferritiini alle tai yhtä suuri kuin 30 mikrogrammaa/litra tai transferriinisaturaatio alle tai yhtä suuri kuin 16-20 %.
Raudanpuuteanemia, vaikeusaste 3: Hemoglobiini naisilla alle 120 g/l tai miehillä alle 130 g/l, ferritiini alle tai yhtä suuri kuin 30 mikrogrammaa/litra tai transferriinisaturaatio alle tai yhtä suuri kuin 16-20%. (1)
Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa, sydämen vajaatoiminnassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa ja nivelreumassa ferritiinipitoisuus, joka on alle 100 mikrogrammaa/litra tai transferriinin saturaatio, joka on alle 20 %, osoittaa raudanpuutetta (1,3). Levottomat jalat -oireyhtymässä ferritiinipitoisuuden tavoitetaso on 75-100 mikrogrammaa/litrassa (4).
Miten raudanpuutetta hoidetaan?
Ensisijaisesti raudanpuutteen syy tulee korjata. Syyn mukainen hoito tarkoittaa esimerkiksi kuukautisvuotojen niukentamista, tauon pitämistä verenluovutuksissa, suolistosairauksien hoitoa, ruokavalion korjaamista tai happosalpaajien/antasidien käytön lopettamista, ellei niiden jatkuva käyttö ole välttämätöntä (1).
Kovaa iskutusta sisältävä liikunta kuluttaa rautaa, joten sellaista harrastavan tai työkseen tekevän kannattaa huolehtia omista rautavarastoistaan. Tyhjillä rautavarastoilla kovatehoinen treenaaminen ei tuo sinulle kärsimyksen kautta kirkkaampaa kruunua vaan sen neljännen sijan, kun muut porhaltavat loppusuoralla ohi.
Tulehduskipulääkkeitä runsaasti käyttävien kannattaa kokeilla lääkkeettömiä kivunhoitomenetelmiä. Osteopatia on yksi lääkkeetön kivunhoitomenetelmä.
Rautavarastot täyttyvät hitaasti ja suunkautta syötävien rautatablettien kanssa hoito kestää 6-12 kuukautta, kolmen kuukauden kuuri ei yleensä riitä korjaamaan raudanpuutetta (1,3).
Jos on raudan imeytymishäiriö, kuten atrofinen gastriitti, mahalaukun ohitusleikkaus, pernisiöösi anemia tai jatkuva protonipumpunestäjälääkitys refluksitautiin, tarvitaan pysyvää seurantaa ja tarpeen mukaan rautainfuusiota, koska suun kautta syötynä rauta ei imeydy. Rautainfuusio on myös mahdollista tehdä raskauden viimeisen kolmanneksen raudanpuutteen hoidossa tai jos raudanpuute on krooninen, hankala ja tarvitaan sen nopeaa korjausta (1).
Jos ei raudanpuutetta, mikä muu voi selittää näitä oireita, silloin kun lääketieteellistä syytä oireille ei löydy?
Väsymykseen, ärtymykseen, saamattomuuteen ja motivaation puutteeseen voi löytyä syitä myös omista elämäntavoista.
Unen puute (esim. viikonloppuisin
aiheutettu keinotekoinen jetlag), ravinto (liian vähäinen energia määrä/muut
hivenainepuutokset esim. seleeni luomuviljoja syövillä), stressi (autonomisen
hermoston dysregulaatio). Kannattaa myös ottaa huomioon, että alkoholi aiheuttaa
mahasuolikanavan ärsytystä, kuten närästystä, johon monesti syödään
happosalpaajia/antasideja, joiden pitkäaikainen käyttö altistaa
raudanpuutteelle.
Raudanpuute, miksi se kiinnostaa osteopaattia?
Rautaa tarvitaan monissa elimistön eri toiminnoissa. Keholla pitäisi olla kapasiteettiä korjata itse itseään, mutta jos rakennuspalikat puuttuvat, paraneminen ja palautuminen on hitaampaa, koska ei ole mistä ottaa.
Osteopaattina työskentelen juuri
paranemisen ja palautumisen kanssa, ja haluan, että asiakkaallani on optimaaliset
olosuhteet kyseisille toiminnoille.
Osteopaattina ajattelen myös, että Ihmistä ei voida erottaa ympäröivistä elinolosuhteista, ja joskus väsymys, saamattomuus ja vitutus ovat normaaleja reaktioita epäreiluihin olosuhteisiin tai normaaleihin elämään liittyviin vastoinkäymisiin. Toiset reagoivat esimerkiksi suruun nukkumalla, ja samaan aikaan toiset ovat unettomia surun takia. Syitä oireiluun voi olla myös sosiaalisessa ympäristössä (ihmissuhteet ja valta-asemat) sekä konkreettisesti ympäristössä, missä elää (melu, myrkyt, homeet) että yhteiskunnan rakenteissa ja kulttuurissa. Näiden muuttamiseen, sietämiseen tai kohtaamiseen on enemmän voimia, kun raudanpuute on korjattu.
Lähteet:
1. Widenius, Tom & Docrates Syöpäsairaala &
Foibos klinikka & Vifor Pharman Nordiska Ab:n lääketieteellinen osasto.
Taskuopas: Raudanpuute ilman anemiaa. nd.
2. Sievers, Liina 2024. Raudanpuute vaikuttaa
seksuaaliseen haluun. Hyvän Mielen Apteekkilehti 2024 (2).28-29.
3. Ebeling, Freja & Sinisalo, Marjatta &
Säily, Marjaana & Widenius, Tom & Kuittinen, Taru & Itälä-Remes,
Maija & Remes, Kari 2019. Raudanpuute ilman anemiaa – miten ferritiiniarvoa
tulkitaan? Potilaan Lääkärilehti. https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/
4. Niemi, Katri & Tuisku, Katinka & Norrkniivilä
& Nikolakaros, Georgios & Partinen, Markku 2022. Aivojen raudanpuute
levottomat jalat – oireyhtymässä. Lääkärilehti. Katsausartikkeli 3.3.2022. https://www.hus.fi/sites/default/files/2022-03/levottomat-jalat-ja-aivojen-raudanpuute-sll-niemi-ym-2022.pdf