Väsymys, ärtymys, saamattomuus, puuttuuko motivaatio - laiskuutta vai raudanpuutetta?

19.02.2024

Blogikirjoitus raudanpuutteesta osa 1/2

Suomalaisessa kulttuurissa saamattomuus ja väsymys monesti tulkitaan laiskuudeksi tai masennuksen oireiksi. Samat oireet ovat kuitenkin myös raudanpuutteen oireita ja voivat merkitä myös muita asioita, joita tässä blogikirjoituksessa ei nyt käsitellä. Raudanpuute on WHO:n mukaan maailman yleisin hivenainepuutos.

Innostuin kirjoittamaan tämän blogikirjoituksen siksi, että asiakkaani ovat valitelleet sitä, etteivät he pääse raudanpuutetta mittaaviin verikokeisiin terveyskeskuksessa. Muutama lääkäri ja fysioterapeutti on sanonut minulle, että ihmiset voivat ihan hyvin itse ottaa rautakuureja silloin tällöin, ettei sitä varten tarvitse lääkäriä vaivata. Itse ajattelen niin, että asia kannattaa testata, että tiedetään että millä tasolla veriarvot ovat kyseisellä asiakkaalla verrattuina oireisiin. Ja siten asiakas pystyy myös miettimään, kuinka kauan lisärautaa täytyy ottaa ennen kuin voi odottaa oireiden helpottavan. Ja seuranta on myös tärkeää, täytyy tietää, onko lisärauta imeytynyt vai ei.

Ihmiset ovat yksilöllisiä, ja yhdellä ihmisellä toimintakyky on eri tasolla kuin toisella, vaikka heillä olisi täsmälleen samat veriarvot. Siksi hoidossa pitää seurata sekä oireita että laboratorioarvoja. Olen ilahtuneena pannut merkille, että psykiatreilla on tapana testauttaa rauta-arvot. Mutta miksi vasta erikoissairaanhoidon psykiatri? Miksei perusterveydenhuollossa, koulu- tai työterveyshuollossa tai neuvolassa, eikö se olisi paljon kustannustehokkaampaa?

Raudanpuutetta kannattaa hoitaa, koska se muun muassa alentaa työtehoa, haittaa asioiden painamista mieleen, aiheuttaa ärtymystä, heikentää yöunta ja hidasta palautumista – kaikki nämä lisäävät yksilön ja hänen läheistensä inhimillistä kärsimystä ja käyvät pidemmän päälle yhteiskunnalle kalliiksi.

Monesti osteopaatille tulevien asiakkaiden tulosyy sellainen, että se voisi mennä myös raudanpuutteen oireiden piikkiin. Raudanpuutteiselta asiakkaalta saan osteopaattina helpotettua oireita, mutta pysyvästi raudanpuutteesta johtuvat oireet poistuvat vasta raudanpuutteen korjaamisen jälkeen.

Kokenut osteopaatti tai koulutettu hieroja osaa epäillä raudanpuutetta ilman anemiaa asiakkaan kertomuksen ja myös sen perusteella, miltä asiakkaan kudokset tuntuvat palpoidessa eli tunnustellessa ja miten asiakkaan kudokset reagoivat tai ovat reagoimatta hoitoon.

Buustaatko väsymystä runsaalla kahvinjuonnilla?

Tiesitkö, että jos juot kahvia, teetä tai maitotuotteita aterian yhteydessä, ateriassa oleva rauta ei pääse imeytymään elimistöösi? Siksi kahvin, teen tai maitotuotteiden käyttö jokaisen aterian yhteydessä ei ole tarkoituksenmukaista varsinkaan, jos tavoitteena on saada ylläpidettyä rauta-arvoja tai nostaa raudan määrää kehossa. Suomalaisten kahvinkulutus on maailman kärkiluokkaa. Raudan imeytymisen kannalta sitä voisi pitää kyseenalaisena kunniana.

Rauta ei imeydy samalla teholla kaikista ruoka-aineista. Punaisen lihan sisältämä hemirauta imeytyy elimistöön parhaiten. Palkokasveissa, täysjyväviljassa ja pähkinöissä on rautaa, mutta sen imeytyminen ei ole niin tehokasta kuin lihasta. Siksi vegaania tai kasvisruokavaliota noudattavien kannattaa ottaa selvää omista rauta-arvoistaan – ja syödä rautaa purkista.

  • ja muita raudanpuutteelle altistavia tekijöitä

Muita raudanpuutteelle altistavia tekijöitä ovat siis kahvin, mustan teen ja maidon käytön lisäksi, kasvis- ja vegaaniruokavalio, eri syömishäiriöt, keliakia, atrofinen gastriitti (helikobakteeri-infektio, pernisiöösi anemia), krooniset tulehdustaudit (krooninen munuaistauti, sydämen vajaatoiminta, tulehdukselliset suolistosairaudet, syöpä sekä nivelreuma), antasidien ja protonipumpun estäjien pitkäaikainen käyttö eli refluksitaudin lääkitys, runsaat kuukautiset, useat raskaudet, pitkä imetys, kasvupyrähdykset vauvoilla ja murrosikäisillä, useat verenluovutukset, runsaasti iskutusta sisältävä liikunta, kirurgiset toimenpiteet, mahalaukun ohitusleikkaus sekä tulehduskipulääkkeiden käyttö. (1) Myös myöhäinen syntymäjärjestys perheessä, jossa on lasten välillä pienet ikäerot, altistaa vauvan raudanpuutteelle.

Aikamoinen lista, ja yhdellä yksilöllä voi olla useita luettelon tekijöitä.

Minkälaisia oireita raudanpuute sitten aiheuttaa?

Raudanpuutteen oireita eri elimissä ja elinjärjestelmissä mm.:

Raudanpuutteen oireita aivotoiminnoissa: muistin, aloitekyvyn ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, henkinen uupuminen, mielialan vaihtelu, päänsärky (1). Myös ahdistus- ja masennusoireet, väsymys, uupumus (3), huimaus ja tinnitus voivat olla raudanpuutteen oireita.

Raudanpuutteen iho-oireita: kalpeus suun ympärillä, kuiva iho, akne, ihottumat, hiustenlähtö, hauraat kynnet (1).

Raudanpuutteen lihasoireita: hidas palautuminen, lihasheikkous, lihaskipu, heikentynyt rasituksensieto ja fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen (1). Raudanpuute voi altistaa myös myofaskiaalisille kiputiloille ja triggerpisteille (2).

Raudanpuutteen hormonaalisia oireita: kuukautishäiriöt, hedelmättömyys, kilpirauhasen toiminnan heikkeneminen (1).

Raudanpuutteen oireita limakalvoilla: kuiva suu, haavaumat, kielen kirvely, kielen papilla-atrofia (1).

Raudanpuutteen ruoansulatuskanavan oireita: palantunne kurkussa, nielemisvaikeudet, gastriitti (1).

Raudanpuutteen sydänoireita: sydämen tykytys, rytmihäiriöt, EKG-muutokset (1).

Raudanpuute aiheuttaa myös helposti hengästymistä, levottomat jalat -oireyhtymää, lepohengenahdistusta, raajojen kylmyyttä, pica-oireita (tarve syödä esim. soraa, liitua tai laastia) sekä infektioherkkyyttä (T-solujen määrä voi vähentyä jopa 35 %) (1).

Raudanpuute voi aiheuttaa myös seksuaalista haluttomuutta, libidon laskua ja erektio-häiriöitä (3).

Raudanpuute voi siis aiheuttaa hyvin moninaisia oireita. Oireita selittää se, mihin rautaa tarvitaan elimistössä.

Mihin rautaa tarvitaan?

(Otathan huomioon, että tämä lista ei ole kaikenkattava.)

Rautaa tarvitaan esimerkiksi verenpunasolujen hemiproteiini hemoglobiiniin. Muita hemiproteiineja ovat lihasten myoglobiini ja mitokondrioiden elektroninsiirtoketjussa toimiva sytokromi. Hemoglobiini ja myoglobiini sitovat happea. Hemoglobiinissa kuljetetaan happea keuhkoista kudoksiin. Myoglobiini turvaa lihassolujen hapensaantia kovassa rasituksessa.

Rautaa tarvitaan kehon solujen voimalaitoksissa eli mitokondrioissa energiavaluutan, adenosiinitrifosfaatin eli ATP:n, tuotannossa (2,4). Lihasten rentoutuminen on aktiivinen kemiallinen reaktio, jossa kulutetaan kehon energiavaluuttaa. Ei siis ihme, jos raudanpuutteista väsyttää ja samalla on vaikea rentoutua.

Hermoston välittäjäaineiden tuotannossa tarvitaan rautaa: dopamiini (mielihyvähormoni: vaikuttaa seksuaaliseen kiinnostuneisuuteen ja innostuneisuuden tunteisiin), serotoniini (säätelee mielialaa ja mielihyvän tunteita), noradrenaliini (säätelee mielialaa, mielihyvän tunteita ja vaikuttaa aivojen glymfaattiseen puhdistumiseen). Myös testosteroni on riippuvainen rautavaraston määrästä. (3)

Rautaa tarvitaan DNA:n kahdentumiseen ja solujen jakautumiseen: lasten pituuskasvuun ja aikuisilla varsinkin nopeasti uusiutuvien solujen kasvuun, esimerkiksi limakalvojen solut ja iho. Myös DNA:n kahdentumisessa tapahtuvien virheiden korjaamiseen tarvitaan rautaa. (1)

Rautaa tarvitaan myös kilpirauhasen toimintaan, immuunipuolustukseen ja kollageenisynteesiin.

Rauta on siis tärkeä hivenaine, jota tarvitaan paljon muuhunkin kuin hapen kuljettamiseen keuhkoista kudoksiin hemoglobiinin avulla.

Kiitos kun jaksoit lukea tähän asti.

2/2 blogikirjoitukseen olen hahmotellut seuraavia otsikoita:

Mistä tiedät, oletko raudanpuutteinen? Raudanpuutteen vaikeusasteet? Miten raudanpuutetta hoidetaan? Jos ei raudanpuutetta, mikä muu voi selittää näitä oireita, silloin kun muuta lääketieteellistä syytä oireille ei löydy?

Olisiko sinulla joku raudanpuutteeseen liittyvä kysymys, johon haluaisit, että etsisin vastausta?

Lähteet:

1. Widenius, Tom & Docrates Syöpäsairaala & Foibos klinikka & Vifor Pharman Nordiska Ab:n lääketieteellinen osasto. Taskuopas: Raudanpuute ilman anemiaa. nd.

2. Donelly, Joseph M. & Fernandez-de-las-Penas, Cesar & Finnegan, Michelle & Freeman, Jennifer L. 2019. Travell, Simons & Simons' Myofascial Pain and Dysfunction. The Trigger Point Manual. 3. painos. (toim.) Wolters Kluwer: Philadelphia.

3. Sievers, Liina 2024. Raudanpuute vaikuttaa seksuaaliseen haluun. Hyvän Mielen Apteekkilehti 2024 (2).28-29.

4. Solunetti nd. Oksidatiivinen fosforylaatio. https://solunetti.fi/fi/solubiologia/oksidatiivinen-fosforylaatio/2/

Aamupalakuva. Kakussa ylimmäinen kerros kuvaa raudan tarvetta aamupalalla.. Opastetaulu 1950-luvulta. Taulu on Metropolian Myllypuron kampuksen sairaanhoidon ja kätilökoulutuksen museossa HyMy-kylän viereisessä näyttelytilassa.
Aamupalakuva. Kakussa ylimmäinen kerros kuvaa raudan tarvetta aamupalalla.. Opastetaulu 1950-luvulta. Taulu on Metropolian Myllypuron kampuksen sairaanhoidon ja kätilökoulutuksen museossa HyMy-kylän viereisessä näyttelytilassa.
Fe on raudan kemiallinen merkki. Fe on kirjailtu ompelukoneella farkkukankaalle. Tämä on harjoitustilkku, joka liittyy käsityötaiteen perusopintoihini Nurmijärven opistossa.
Fe on raudan kemiallinen merkki. Fe on kirjailtu ompelukoneella farkkukankaalle. Tämä on harjoitustilkku, joka liittyy käsityötaiteen perusopintoihini Nurmijärven opistossa.