Lasten osteopatia

Lasten osteopaattinen hoito alkaa jo ennen syntymää hoitamalla äitiä. Siten synnytys voisi olla molemmille mahdollisimman sutjakka.


Syntymän jälkeen vauvan kallon epäsymmetrioita olisi hyvä hoitaa ennen puolen vuoden ikään. On myös muita ajankohtia lapsen kehityksessä, jolloin osteopaattinen hoito kannattaa tehdä. Esimerkiksi kulmahampaiden puhkeamisen tai ensi askelten aikaan.

Vanhemmat eivät välttämättä huomaa kallon epäsymmetriaa, vaan sen aiheuttamia seurauksia: lapsi ei nuku levollisesti, imuote rinnasta ei ole pitävä tai vauva kääntää päätään vain toiselle puolelle. Nämä ovat muutamia esimerkkejä, muitakin on.

Hoidon aikana vauva voi olla rinnalla tai nukkua, hoito tehdään monesti vanhemman tai osteopaatin sylissä. Hoitoaikaa varataan reilusti, koska joskus vaippa täytyy vaihtaa kesken hoidon. Tavoitteena on mahdollisimman stressitön tilanne.

Vanhemmilla lapsilla on eri syitä tulla hoitoon. Muun muassa alaselkäkipu, skolioosi, niskakipu, päänsärky ja hampaiden oikomahoidon aiheuttamat kivut ovat syitä tulla osteopaatin luo. Muutaman mainitakseni.

Lasten kanssa molemmat vanhemmat ovat tervetulleita vastaanotolle. Aikataulusyistä monesti vain toinen on paikalla. Sekin on ihan ok.

Tutkittua tietoa:

Pirri tutkimusryhmineen (2022) toteaa, että

"on tärkeää arvioida sikiön liikkumista ja liikkumiskykyä elämän ensimmäisten kuukausien aikana, jotta mahdolliset kalvorakenteiden toimintahäiriöt voitaisiin tunnistaa ajoissa. Kuntoutuksen ja lastentautien alalla kalvorakenteet (eli faskiat) voivat olla merkittävä terapiakohde lapsuuden toimintakyvyn häiriöiden hoidossa ja kuntoutuksessa."

Tietyt kalvorakenteet (retinaculat) alkavat kehittyä raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, ja sillä miten sikiö pääsee liikkumaan kohdussa, voi olla merkitystä retinaculien kehittymiselle. Nämä kalvoranteet sisältävät runsaasti asentotuntoa aistivia reseptoreita ja vaikuttavat siten lapselle kehittyviin liikemalleihin (Pirri ym 2022).


Olen käynyt osteopaatti Paolo Tozzin The Fascial Osteopathic approach in the Paediatric field -koulutuksen, Eli kurssin nimi suomeksi on Faskiaalinen osteopaattinen lähestymistapa lastenhoidossa. Siellä käytiin läpi muun muassa näiden retinaculien manuaalista hoitoa.

Lähde: Pirri, Carmelo & Petrelli, Lucia & Perez-Bellmunt, Albert & Ortiz-Miguel, Sara & Fede, Caterina & De Caro, Taffaele, Miguel-Perez, Maribel & Stecco, Carla 2022. Fetal Fascial Reinforcement Development: From "a White Tablet" to a Sculpted Precise Organization by Movement. Biology 2022, 11(5) 735. https://doi.org/10.3390/biology11050735