Palvelut
Osteopatia
Osteopatia on alunperin Yhdysvalloissa kehitetty manuaalinen hoitomuoto. Osteopatia on lääketiedettä täydentävä hoitotieteen kuntoutuksen ja tutkimisen osaamisala. Suomessa osteopaatti on terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on rekisteröity JulkiTerhikki -tietokantaan.
Osteopaattisessa hoidossa käytetään kudoksiin kohdistuvia erilaisia mobilisointi ja manipulointi tekniikoita. Se perustuu kehon rakenteen (anatomia), toiminnan (fysiologia) ja sikiönkehityksen (embryologia), sekä muiden biolääketieteiden tietämykseen.
Osteopaattina olen kehon toiminnallisen anatomian ja kuntoutumisen ammattilainen. Ymmärrän kehon sisäisiä kolmiulotteisia yhteyksiä ja tiedän kehon paranemisprosessien fysiologisesta toiminnasta. Olen harjaantunut tuntemaan erilaisia kudoksia ja tunnistamaan sieltä toimintahäiriöitä. Ajattelen, että keho, mieli ja sielu on kokonaisuus ja hoidan asiakasta yksilöllisesti omana itsenään. Hoitoni perustuu asiakkaan haastatteluun, tutkimiseen ja palpaatioon.
Käytännössä osteopatian avulla autan ihmisiä kehon toimintojen arkipäiväisissä pulmissa. Hoidan esimerkiksi erilaisia kehon liikkeen rajoituksia, kipua tai päänsärkyä. Hoidon avulla voidaan lisätä nivelten liikkuvuutta, parantaa kehon nestekiertoa sekä tasapainottaa hermostoa.
Haluan auttaa asiakasta kuntoutumaan kivuttomammin ja tukea hänen elämänlaatuaan.
Tällä hetkellä hoidan kaiken ikäisiä asiakkaita vauvoista vanhuksiin.
Raskausajan osteopatia
Raskausajan osteopatia alkaa parhaimmillaan jo ennen tulevan äidin raskautumista. Naisen kehoa hoidetaan niin, että raskausaika olisi mahdollisimman vaivaton. Hoito rentouttaa, lievittää sekä henkisiä että fyysisiä jännityksiä ja auttaa sopeutumaan raskauden fysiologisiin muutoksiin. Mitä paremmin odottava äiti voi, sen paremmin myös lapsi voi.
Raskausajan osteopatiassa imunestekierto vilkastuu, joten mahdollinen turvotus helpottuu. Yleisimpiä raskausajan ongelma-alueita ovat alaselkä, pakarat ja lantion alue. Näiden alueiden käsittely helpottaa liikkumista ja lepäämistä. Osteopatia auttaa myös lihaskramppeihin ja liitoskipuihin.
Raskausajan osteopatian avulla saadaan valmisteltua naisen kehoa tulevaa synnytystä varten. Siten saadaan luotua hyvät edellytykset sille, että synnytys olisi molemmille osapuolille mahdollisimman sujuva.
Lasten osteopatia
Lasten osteopaattinen hoito alkaa jo ennen syntymää hoitamalla äitiä. Siten synnytys on molemmille mahdollisimman sujuva.
Syntymän jälkeen vauvan kallon epäsymmetrioita olisi hyvä hoitaa ennen puolen vuoden ikään. On myös muita ajankohtia lapsen kehityksessä, jolloin osteopaattinen hoito kannattaa tehdä. Esimerkiksi kulmahampaiden puhkeamisen tai ensi askelten aikaan.
Vanhemmat eivät välttämättä huomaa kallon epäsymmetriaa, vaan sen aiheuttamia seurauksia: lapsi ei nuku levollisesti, imuote rinnasta ei ole pitävä tai vauva kääntää päätään vain toiselle puolelle. Nämä ovat muutamia esimerkkejä, muitakin on.
Hoidon aikana vauva voi olla rinnalla tai nukkua, hoito tehdään monesti vanhemman tai osteopaatin sylissä. Hoitoaikaa varataan reilusti, koska joskus vaippa täytyy vaihtaa kesken hoidon. Tavoitteena on mahdollisimman stressitön tilanne.
Vanhemmilla lapsilla on eri syitä tulla hoitoon. Muun muassa alaselkäkipu, skolioosi, niskakipu, päänsärky ja hampaiden oikomahoidon aiheuttamat kivut ovat syitä tulla osteopaatin luo. Muutaman mainitakseni.
Lasten kanssa molemmat vanhemmat ovat tervetulleita vastaanotolle. Aikataulusyistä monesti vain toinen on paikalla. Sekin on ihan ok.
Urheilijan osteopatia
Urheilijan osteopatiassa sovellan erilaisia otteita urheilijan treenikauden mukaan. Tavoittena on terve urheilija. Otan hoidossani huomioon treenien jaksotuksen, rytmityksen sekä kokonaisrasittavuuden. Parhaimmillaan urheilijan osteopatia integroituu saumattomasti treeniohjelmaan ja tehdään yhteistyössä urheilijan, valmentajan ja osteopaatin kanssa, siten se tukee treeniohjelmaa ja urheilijan kehitystä.
Urheilijan osteopatian idea on ehkäistä rasitusvammoja. Silloin
urheilija saa keskittyä rauhassa treenaamiseen, eikä kuntoutumiseen.
Todennäköisin kohta harjoituskaudella vammautumiselle on silloin, kun
siirrytään kaudesta toiseen eli peruskuntokausi vaihtuu kilpailuun valmistavaan
kauteen tai kilpailuun valmistava kausi vaihtuu kilpailukauteen. Tai kun
sisäkausi vaihtuu ulkokauteen ja alusta muuttuu.
Tämän suunnitelmallisuuden lisäksi urheilijan osteopaattinen hoito vaihtelee sen mukaan, onko sen tarkoitus olla lihasjumeja aukaiseva, palauttava vai aktivoiva käsittely. Eli tehdäänkö hoito peruskuntokaudella, onko joku yksi paikka ihan jumissa, vai oliko edellisenä päivänä turnaus tai onko ensi viikonloppuna kilpailut.
Jos rasitusvamma on jo kuitenkin tullut, niin osaan myös olla kuntoutuksessa apuna. Kuntoutuksessa olen todennut englantilaisen urheilulääkäri Malcolm Readin kuntoutusportaat päteväksi menetelmäksi. Siinä etenemisjärjestys on liikkuvuus, voima, kestävyys, taito, teho ja sitten maksimaalinen suoritus. Lajin vaatimiin harjoituksiin sitten yhdistetään asiaan kuuluvan tyyppinen osteopaattinen hoito, joka nopeuttaa palautumista.
Urheilijan osteopatiaan voi sisältyä myös aktivoivia harjoitteita hoidon jälkeen tehtäväksi (valmistavat urheilijaa seuraavaan suoritukseen), yksilöllistä venyttely-, verryttely- tai ravinto-ohjausta.
Syöpäpotilaan osteopatia
Syöpäpotilaan osteopatiassa kiinnitetään huomiota tekniikoiden voimankäyttöön ja paineeseen, otteiden suuntaan, hoito-asentoon sekä tiettyihin varotoimiin. Osteopatialla ei paranneta syöpää vaan autetaan potilasta rentoutumaan ja lievitetään sairauteen ja sen hoitoihin liittyviä sivuvaikutuksia. Syöpäpotilaan osteopatia tehdään hoitavan lääkärin luvalla. Lupa kannattaa pyytää jo ennen ajan varausta.
Syöpäpotilaan osteopatia auttaa potilasta rentoutumaan ja lievittää kipuja. Tämä helpottaa paranemisprosessia.
Toisaalta esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen arpi lisää todennäköisyyttä saman puolen olkapään jäätymiselle. Osteopatiassa voidaan käsitellä arpikudosta ja ylläpitää olkanivelen liikkuvuutta, että saataisiin ennaltaehkäistyä jäätyneen olkapään ilmaantuminen.
Purentalihasten osteopaattinen hoito
Purentalihasten kireys voi aiheuttaa muun muassa korvan ja ohimon alueen kipua, tinnitusta, huimausta, päänsärkyä, silmäkipua, niska-hartiaseudun kiputiloja, kipua leukanivelessä, äänen käheytymistä, kurkkukipua ja nielun oireita tai sitä, ettei suu aukea kunnolla. Myös bruksismi eli hampaiden narskuttelu rasittaa purentalihaksia. Purentalihaksia voi jännittää vaikkei narskuttelisikaan.
Purentalihasten hoito on enemmän kuin vain poskien hierontaa. Ihminen otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon, koska stressi ja tavat liikkua ja levätä vaikuttavat näihin kipuihin monella tapaa. Ennen hoitoa arviodaan ryhtiä ja purentaan osallistuvien lihasten tasapainoa sekä tapaasi käyttää purentalihaksia. Purentalihasten käsittelyn yhteydessä lievitetään lihaskireyksiä ja palautetaan normaalia nivelten liikkuvuutta. Hoidon lisäksi, opetan tekemään kotona kielen ja leuan rentoutusharjoituksia. Erilaisilla osteopaattisilla tekniikoilla hoidetaan purentalihasten lisäksi myös pään aluetta, niskaa, hartioita, dekoltee-aluetta, rintakehää ja palleaa, koska nämä kaikki vaikuttavat purentalihaksiin ja toisin päin.
Klassinen hieronta
Klassinen hieronta on perinteistä suomalaista hierontaa, tuttua ja turvallista, tutkitusti hyviä tuloksia tuottavaa hoitoa. Rentouttava, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vilkastuttava sekä mieltä hellivä hoito muodostuu sivelyistä, hankauksista, täristyksistä, ravistuksista, puserteluista ja taputuksista. Kun veri kiertää aivoihin niin "lanttu leikkaa" paremmin.